Ritme
Wat doen we?
Binnen het ‘Ritme’ team houden we ons bezig met het detecteren en behandelen van alle soorten hartritmestoornissen.
Het kan gaan om trage hartritmestoornissen waarvoor plaatsen van een pacemaker nodig kan zijn of om diverse snelle hartritmestoornissen die behandeld kunnen worden met medicatie of een ablatie (of een combinatie van beiden).
Deze ritmestoornissen kunnen gedetecteerd worden met behulp van een hartfilm (ECG of elektrocardiogram) tijdens rust en inspanning tijdens de raadpleging. Het is ook mogelijk via diverse hartritme monitors (Holter, event recorder) die patiënten gedurende 1 dag (Holter) of 1-2 weken (event recorder) kunnen dragen in de thuisomgeving.
Artsen
De ablaties worden verricht door Dr. Adriaenssens en Dr. De Cocker. De implantaties van ICD en CRT kunnen verricht worden door Dr. Adriaenssens, Dr. De Cocker en Dr. Lefebvre te ZNA Middelheim in Antwerpen, waar zij werken binnen een team met uitgebreide ervaring en expertise en waar de meest recente behandelingstechnieken ter beschikking staan.
Wat is een ablatie?
Een ablatie is een ingreep waarbij via de lies met catheters naar het hart gegaan wordt om hartritmestoornissen lokaal in het hart te behandelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ofwel warmte (‘branden’) ofwel koude energie (‘vriezen’). Sommige ingrepen worden onder lokale verdoving uitgevoerd, andere onder algemene verdoving.
Verder is het soms nodig om een defibrillator (ICD) te implanteren ter preventie van plots overlijden ten gevolge van gevaarlijke hartritmestoornissen.
Ten slotte wordt bij bepaalde vormen van hartfalen een speciale pacemaker (CRT – cardiale resynchronisatie therapie) geplaatst om het hart terug gelijkmatig te laten samentrekken waardoor de pompfunctie van het hart verbetert.
Opvolging van patiënten :
De opvolging van patiënten met hartritmestoornissen wordt georganiseerd in gespecialiseerde ritme raadplegingen die doorgaan in Sint-Niklaas en Lokeren.
Specifieke ondersteuning wordt hierbij voorzien door Lies Vergauwen (gespecialiseerde verpleegkundige), Nien Van den Branden (verpleegkundige: planning/organisatie ablaties) en Christine Buytaert (secretariaat: planning/organisatie ablaties).
Patiënten met een ICD of CRT kunnen tevens vanop afstand opgevolgd worden via telemonitoring, waarbij dagelijks gegevens van deze toestellen doorgestuurd worden naar ons ziekenhuis.